Wat is een fietsplan?

Bij veel bedrijven kun je aanspraak maken op een fietsplan. Dit is een manier om fiscaal aantrekkelijk een nieuwe of tweedehands fiets te kopen. Dit kan tot wel 50 procent schelen. Als je dus een fiets van 2000 euro koopt kan dit tot wel 1000 euro schelen. Echter, verschilt het wel per bedrijf op hoeveel fiscaal voordeel je recht hebt. Bij sommige bedrijven kun je tot een bedrag van maximaal 750 euro laten verrekenen maar bij sommige bedrijven ook tot wel 2500 euro. Het idee is dat je een fiets koopt met je brutoloon.

Voorbeeld
Je koopt een fiets van 1000 euro. Als je deze normaal betaalt kost deze 1000 euro. Als je deze laat verrekenen met je brutoloon ontvang je +/- 600 euro minder. Vaak kun je ervoor kiezen om dit over meerdere maanden of zelfs meerdere jaren te laten verrekenen met je bruto salaris. Je hebt dus direct je fiets en krijgt een paar tientjes salaris minder. Als je dus diezelfde fiets voor 1000 euro koopt en dit laat verrekenen over 36 maanden zie je dus per maand ongeveer 17 euro minder op je bankrekening verschijnen. Zonder fietsenplan kost de fiets je dus 1000 euro. Met fietsenplan gemiddeld slechts 600 euro: wel de moeite waard dus.

Hoe werkt het fietsplan?
In de meeste gevallen hoef je alleen de factuur in te dienen bij je werkgever. De rijwielhandelaar krijgt het complete bedrag betaald door de werkgever of door werknemer die het daarna met werkgever regelt. Wel is dit vaak wat meer administratie voor de werkgever.

Soms werkt een werkgever met een bemiddelingsbureau die de administratie uit handen neemt, zoals FiscFree. Hiervoor berekent FiscFree 15% (=€150,=) van de eerste 1000 euro. Bij aanschaf van een fiets betaalt de werknemer het totale bedrag aan FiscFree, FiscFree keert 85% uit aan de rijwielhandel, het openstaande 15%-bedrag wordt door de werknemer betaalt aan de rijwielhandelaar, soms vergoedt de werkgever deze €150,=  Houdt u in ieder geval rekening met €150,= extra kosten als uw werkgever met een bemiddelingsbureau werkt. De rijwielhandelaar ontvangt in ieder geval het complete aankoopbedrag.  

Hoeveel bespaar je met een fietsplan?
Met een fietsplan heb je al snel een belastingvoordeel van meer dan 40%. Echter, is dit allemaal afhankelijk van de regeling die je als werknemer hebt getroffen met je werkgever. Denk hierbij aan de secundaire arbeidsvoorwaarden van je arbeidscontract. Kosten worden in veel gevallen afgetrokken van je vergoeding voor woon- en werkverkeer, vakantie-uren of andere bruto inkomsten. Informeer bij je werkgever!

Is een fietsplan verplicht?
De werkkostenregeling, ofwel WKR, is sinds 1 januari 2015 verplicht. Deze verplichte WKR heeft voor veel onduidelijkheid gezorgd bij werkgevers en werknemers. Er werd namelijk gedacht dat een nationaal fietsplan niet was toegestaan. Echter is het tegendeel waar, een fietsplan mag gewoon!

Hoe werkt een fietsvergoeding?
De fietsvergoeding wordt volledig door de werkgever vastgesteld, werkgevers zijn het namelijk niet verplicht. Dit betekent dus ook dat de werkgever het bedrag bepaalt per kilometer, alleen woon- en werkverplaatsingen, die de werknemer per fiets af legt. Kortom, een fietsvergoeding is een kilometervergoeding voor werknemers die met de fiets naar het werk gaan. 

Nationaal Fietsplan
Wat is het Nationale Fietsplan?
Met het Nationale Fietsplan koopt u via uw werkgever een compleet fietspakket (fiets, verzekering en fietsbonnen) met belastingvoordeel. U betaalt het pakket met brutoloon (of vakantiegeld, overuren etc.) aan uw werkgever terug. Omdat u met brutoloon betaalt, hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen en heeft u gemiddeld 40% belastingvoordeel.

Wat zijn de voordelen van het Nationale Fietsplan?
Het grootste voordeel voor u als werknemer is het belastingvoordeel op het fietspakket. Daarnaast is fietsen naar het werk gezond en behoort parkeerstress tot het verleden. Bovendien zijn er geen files en is het goed voor het milieu.

Zijn er ook kosten aan mijn deelname verbonden?
Deelname aan het Nationale Fietsplan is gratis. Uiteraard betaalt u het fietspakket wel terug via verrekening van de brutoloonbestanddelen. Het belastingvoordeel loopt snel op en is gemiddeld 40%. Ook voor uw werkgever is deelname aan het fietsplan gratis.

Wanneer mag ik meedoen aan het Nationale Fietsplan?
De verplichte term zakelijk fietsen gaat bij het aanbieden van een fietsplan binnen de werkkostenregeling niet meer volledig op. Maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn! Met deze wijziging komt de aanschaf van een fiets namelijk bij nóg meer medewerkers in beeld. Simpelweg omdat er vanuit het oogpunt van de Belastingdienst geen regels meer zijn. Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld ook niet meer de verplichting om minimaal de helft van de woon-werkritten met de fiets af te leggen. De regels liggen nu helemaal in beheer van de werkgever zelf.  Uw werkgever kan bepaalde voorwaarden stellen aan deelname. Het is uiteraard wel belangrijk dat uw werkgever aangesloten is bij het Nationale Fietsplan.

Ik heb al eens eerder meegedaan, wanneer mag ik weer deelnemen?
Uw werkgever bepaalt wanneer u weer mag meedoen aan het Nationale Fietsplan. Dit kan 1 x per 3 jaar zijn, maar kan ook 1 x keer jaar zijn. Maar wanneer de terugbetalingstermijn nog niet helemaal is afgelopen (indien de fiets in 36 maanden terugbetaald had moeten worden), raden wij af om een nieuwe fiets te bestellen. Overigens, kan de werkgever zelf bepalen in welke termijnen of manieren de fiets afbetaald moet worden door de werknemer. Dit kan zijn 36 maanden, maar mag ook 24 maanden of worden betaald uit overuren, vakantiegeld of andere bronnen.


Een fiets kopen via FiscFree bij Phelo Cycle 

Als uw werkgever aangesloten is bij de bekende bemiddelaar FiscFree,  ook dan is het ook mogelijk om bij Phelo Cycle een fiets aan te schaffen.  Wij zijn aangesloten bij FiscFree want wij werken er graag aan mee dat u uw fiets via belastingvoordeel kunt aanschaffen.

Daarbij vragen wij alleen of u als klant de kosten voor uw rekening wilt nemen die voor het drempelbedrag door FiscFree worden ingehouden. FiscFree neemt namens uw werkgever de administratieve last van de WKR regeling uit handen. Hiervoor rekenen zij een vergoeding (administratiekosten e.d.) van 15% over de eerste €1000,- van de fiets (dus maximaal €150,-) en over eventuele accessoires. Deze 15% wordt verrekend in het totaalbedrag wat Phelo Cycle uitgekeerd krijgt van de WKR bemiddelaar. Daarnaast kan een eventuele restprijs ontstaan als de prijs van de fiets de uitkering en/of de vergoeding van uw werkgever overschrijdt. Zodra deze vergoeding én de eventuele restprijs (=verkoopprijs zoals vermeld in advertentie )door ons zijn ontvangen, dan wordt de fiets uitgeleverd.
Het gaat hierbij dus om max €150,- (=15% van €1000,=). Wilt u het ons vooraf laten weten als u via FiscFree wilt kopen? 

Reiskostenvergoeding minimale afstand

Vaak moet je minimaal 10 kilometer van je werk af wonen voordat je in aanmerking komt voor reiskostenvergoeding. Soms is er ook een maximale afstand waarvoor je vergoeding kan krijgen. Maar zowel de minimale als maximale afstand verschilt van werkgever tot werkgever. Normaal staat deze beschreven in je arbeidsvoorwaarden of CAO. Niet elke werkgever vereist een minimale afstand. Dus als dit niet opgenomen is in je arbeidsvoorwaarden, overleg dit dan voor de zekerheid met je werkgever.

Fietsvergoeding voorbeeld

Stel je neemt elke dag de fiets om ‘s ochtends 10 kilometer naar je werk en ‘s avonds weer 10 kilometer naar huis te fietsen. Als je de fiets 5 dagen per week voor je werk gebruikt, dan heb je na een jaar tijd al snel 20*5*4*12 = 4800 km afgelegd. Na een jaar trappen heb je daarmee dus 4800*0.19 = €912 voordeel mee behaald.

Ter beschikking gestelde fiets of privéfiets

Als je nog geen fiets van de zaak hebt, moet er eerst eentje gekocht worden. Een fiets van de zaak kan in twee vormen komen.De eerste is de ter beschikking gestelde fiets. Het bedrijf koopt en blijft de eigenaar van de fiets. En jij mag dan de fiets gratis gebruiken voor je werk. Wil je de ter beschikking gestelde fiets ook gebruiken voor privégebruik, dan moet je daar per kilometer voor bijbetalen.
In het tweede geval helpt het bedrijf mee te betalen voor een privéfiets die je vrij mag gebruiken. Dit kan het bedrijf doen door aanschafprijs van je fiets onder je vrije ruimte onder te brengen of door je een renteloze rekening aan te bieden.

Vrije ruimte

Volgens de werkkostenregeling mag je maximaal 1.2% van je fiscale loon gebruiken als de vrije ruimte. Deze kun je bijvoorbeeld vullen met de kosten van je werkkleding, telefoon van de zaak, of je fitnessabonnement. En zolang je nog genoeg ruimte over hebt, dus ook met de aanschaf van een nieuwe fiets van de zaak. Daarmee kun je een hoop geld besparen, omdat je de nieuwe fiets als het ware koopt voordat je belasting betaald.

Vrije ruimte voorbeeld

Stel je hebt bruto €1000 verdient deze maand en je wilt een fiets kopen. Normaal gesproken zul je eerst belasting moeten betalen. Aangezien dat rond de 40% is, heb je nog ruwweg €600 over voor een nieuwe fiets. Je kan ook de vrije ruimte gebruiken om dezelfde fiets van €600 te kopen en houd je €400 bruto loon over. Na het betalen van de 40% belasting heb je dan nog €240 over. Door het gebruik van de vrije ruimte heb je in dit voorbeeld dus al snel €240 bespaard.

Renteloze lening

Als je geen vrije ruimte meer over hebt, kun je je werkgever ook vragen om een renteloze rekening om de fiets aan te schaffen. Door de nihilwaardering hoef je daar geen rente over te betalen. Deze lening kan er wel op verschillende manieren uitzien, afhankelijk van wat je met je werkgever afspreekt. Soms wordt elke maand een klein beetje van de lening kwijtgescholden, of soms wordt verwacht dat je elke maand een vast bedrag betaald om hem “normaal” af te lossen. Maar de meest voorkomende optie is om je € 0.19 per kilometer te gebruiken om je fiets af te betalen.

Renteloze lening voorbeeld

Stel je krijgt een renteloze lening van je werkgever om een fiets van €1250 te kopen en je hebt afgesproken om de lening met je kilometervergoeding af te lossen. Als je dagelijkse woon en werkverkeer 20 km is en je 20 dagen in de maand werkt, dan is je maandelijkse kilometervergoeding 20*20*0.19 = €76. Het duurt je dan 1250/76 = 16 maand om je lening compleet af te lossen. Op deze manier hoef je geen rente te betalen of je vrije ruimte te gebruiken.

Elektrische fiets van de zaak ook mogelijk?

In principe mag je kiezen voor elk type fiets zoals een stadsfiets, bakfiets, elektrische fiets of een speed pedelec. Wel is het zo dat de prijs van een elektrische fiets of speed pedelec een stuk hoger liggen dan een stadsfiets, waardoor die niet altijd compleet in de vrije ruimte past of kan het een stuk langer duren voordat je de renteloze lening afgelost hebt.

Is een privéfiets altijd beter dan een ter beschikking gestelde fiets?

Het klinkt logisch om altijd te gaan voor privéfiets. Dan kun je de fiets gebruiken zoals je maar wilt en hoef je niet per kilometer extra te betalen voor privé gebruik. Toch kan het soms goedkoper zijn om een ter beschikking gestelde fiets te gebruiken, vooral als je een elektrische fiets wilt.
Je moet namelijk ook kijken naar de gebruikskosten van een elektrische fiets, aangezien die vaak hoger liggen dan een normale fiets. Denk bijvoorbeeld maar aan de elektriciteitskosten, de verzekeringskosten, en onderhoudskosten. De accu vervangen van een elektrische fiets is zekers niet goedkoop. In dat geval kunnen de kosten per kilometer hoger zijn dan de € 0.19 kilometervergoeding en is het verstandiger om een ter beschikking gestelde fiets te gebruiken. Dit zal echter alleen het geval zijn voor hele dure elektrische fietsen, en in de meeste gevallen is het voordeliger om de fiets van de zaak zelf te kopen met de vrije ruimte of renteloze rekening.

Is het mogelijk om zowel een fiets en auto van de zaak te hebben?

Het zou mooi zijn als je soms met de auto en soms met de fiets naar het werk zou kunnen. Jammer genoeg is het momenteel niet toegestaan om zowel een fiets van de zaak en een auto van de zaak te hebben. Gelukkig worden er plannen gemaakt om dit vanaf 2020 wil mogelijk te maken. Maar voorlopig moet je dus nog een keuze maken.

Fiets van de zaak voor ZZP’ers – kan dat wel?

Ook als ZZP’er kun je gewoon de kilometervergoeding krijgen. Omtrent de aanschaf van de fiets zijn er wat andere eisen, want dat wordt dan gezien als een investering in het bedrijfsvermogen. Meer informatie voor ZZP’ers vind je hier.

Kilometervergoeding ZZP

Ook als ZZP’er kun je aanspraak maken op de kilometervergoeding van 19 cent per kilometer als je een privé fiets gebruikt. Dat kan behoorlijk belasting schelen als je elke dag naar je werk fietst.

Als je een dure fiets hebt die veel onderhoud vereist (>19 cent per km) kan het voordeliger zijn om de fiets via het werk te kopen en als beroepsvermogen te beschouwen. In dit geval kun je geen gebruik maken van de kilometervergoeding, maar wel van investeringsaftrek.

Fiets van de zaak 

Het huidige kabinet gaat het makkelijker maken om een ter beschikking gestelde fiets ook voor privédoeleinden te gebruiken. Tegenwoordig moet je een vast bedrag betalen elke maand ongeacht hoeveel je de fiets gebruik buiten het woon-werk verkeer. Dit maandelijkse bedrag komt in de vorm van een forfaitaire bijtelling van 7% per jaar van de adviesprijs van de fiets. Als je dan een ter beschikking gestelde fiets krijgt van € 2000 moet je daar (afhankelijk van je inkomen) ongeveer € 5 per maand voor gaan betalen.